Review: iCOS Female Guest House

Assalamualaikum..
Before Manda jejak ke dunia Korea yang serba fantasi itewww, ramai yang tanya "mana hang tidoq" " mahal ke". Macam dalam balai polis lak kene soal siasat.huhu Well, honestly bukan senang nak cari tempat tidur yang in-badget, selesa dan selamat..
 Kalau jenis yang badget high-class, korang memang no problem nak cari tempat tidur. But where to stay kalau bajet sekadar dipinggiran poket??? Bajet aku untuk satu malam only RM 60 and below. Badget vs kedekut??which one suitable???hahahaha
Aku searching untuk guest house pun dah makan berbulan-bulan. Mesti arr nak cari paling murah diabad ini dah paling canggih facility-nya. Walaupon tak sedar diri bayar seciput.
Pendek cite, aku jumpa satu guest house di Sinchon, iCOS Female Guest House. +icos guesthouse 
Tengok pintu pon dah tahu dia dalam kategori Hanok House kan? ok bag hijau tu saje je nak show-off..hihi..jangan marah.hihih
Pandangan jauh sikit.hihi..See?
Korea kalau tak naik bukit tak sah.. But xde lah sampai kehujung jalan sana tu yer girlss sekalian... Dalam 15 tapak jer aku rasa. Not much kan? ok buat tak nampak je lah kereta sorong tu
Ok sekarang moh explore dalam Icos Guest House ni:
Electronic Key.. i tak jakun ok.. Cuma excited nak guna sebab tengok kat drama Korea. So sekarang dah rasa cara nak guna. It really awesome! Korang nak password ke??hihi
Tempat yang aku bertenggek iteww bilik shower. Ada 2 bilik shower kat iCos ni. But perkara korang kene tahu, bilik mandi berada di bahagian luar. So that mean, kalau korang nak mandi, korang kene pergi luar bilik.hihihi..So it's cold but still awesome. Shower room sangat bersih ok. So don't worry..Ada pemanas air,tisu tandas, heater untuk tab tandas(yang ni aku memang jakun),cermin, shower gel dan shompoo juga..
Dapur kecik jer, but really selesa. Ada periuk,mesin air panas dan sejuk 24 hour( jenama Coway ok?), pinggan,mangkuk, peti sejuk, microwave, meja makan, sinki pun ada attach kan dengan air panas uolls..*woi Manda jangan over acting kalau nak masak pon boleh.. Ada dapur. But system dekat Korea nie lain macam sikit. So nanti the host akan ajar cara-cara nak guna semua peralatan kat dalam ni.
Iolls duduk bilik dorm 4 bed ni. Mula-mula tidur bahagian atas. Pastu 3 hari berikutnya tidur kat bahagian bawah sebab dah kosong.hihii...bilik dorm  attach sekali dengan dapur. So senang nak ulang alik ambik air.hihi. For me, this is very comfortable room to stay. :)
Personal locker pon ade dalam bilik dorm dan lantai pon ade heater ok. Ada one day, the host terpasang tinggi sangat heater lantai sampai cam terbakar kerusi bergerak ku..hahaha...

Point of view:
Base on 8 malam aku kat iCOS guest house ni, i can say iCos nie just like home. This is my honest opinion. Bukan retiss di-sponsor baby..Serius fill macam duduk kat rumah.The environment sangat aman, dan sangat bersih. Sebab namanya pon Hanok House. ICOS Female Guest House sangat dekat dengan subway Line 2. Tak sampai 10 minit pun jalan dari subway ke guest house. Which is for me sangat dekat.
The host???super friendly. The host bukan dari Korea, but she stay in Korea. She still young. Dan Sorang lagi dari Filipina. Dah kahwin dan ada sorang anak perempuan yang cute.
They clean the room, kitchen dan  bilik mandi every morning. So bilik sentiasa bersih.
The matress very clean. Takde serangga or semut pon.. Environment was very calm. Very calming morning and night. *ala rindu lah
For me, this guest house tak kecewakan aku walaupon dia takde mesin basuh dengan TV. But internet super laju..Full bar!! Gambar tak semestinya sama dengan reality. But you will love the way this guest house calm you in Korea.
Haa...senyum senyum tu..Suka ea nak duduk sini??? Here you go
iCOS Female Guest House +icos guesthouse 
33-5 Nogosan-dong Mapo-gu, Seoul, Korea
Call us directly: 82-10-2567-0107
Kat sini Manda ada berita baik untuk korang, macam rezeki datang bergolek, melayang bagai surat cinta *eceh2 pujangga bagai... Cik-Cik sekali, kalau nak duduk sini, terus booked direct kat SINI or sini ICOS GUEST HOUSE dan dapat diskaun. You sell my name, you get the diskaun. Macam retisss lak!!
Masa make booking, must said " I got info regarding your iCOS Guest House from Amanda Musa @ Mariam Musa".. so you will get :
5% discount, if book 3 night or above
10% discount, if book 5 night or above
Kat sini ada bilik single, twin dan dorm. Kalau pergi sorang, pilih dorm pon ok sebab attach skali dengan dapur. And one more thing boleh jumpa kawan baru.hihihi..Diskaun dikira per-person. Only for female. Male sila main jauh-jauh.hihi
Dan i has been told that iCOS akan buka cawangan baru. Concept like Korean Drama..i loike.hihi..
So tq for reading and happy traveling and staying. Assalamualaikum :)

TO BE CONTINUED

Post a Comment